Misschien heb je onlangs wel de momenteel zeer populaire documentaire ‘The Social Dilemma’ op Netflix gezien. Deze documentaire laat de donkere kanten van social media platformen zoals Facebook zien: ze zijn verslavend, manipulatief, ze zorgen voor polarisatie tussen diverse groepen mensen en ze kunnen ons zelfs depressief maken. Dit doen ze door middel van het verzamelen van heel veel data over ons, dat ze vervolgens gebruiken voor hun zogenoemde ‘algoritmes’, die bepalen wat we zien. Maar hoe werkt dat dan precies, zo’n algoritme? Waarom maken platforms, adverteerders en ook mediabedrijven zo graag gebruik van onze data? En wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de invloed van algoritmes op onze mediaconsumptie en ons gedrag? Daarover ga ik in deze aflevering in gesprek met een topwetenschapper en expert op dit domein, Dr. Brahim Zarouali, werkzaam als professor en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertelt ons op basis van zijn laatste studies en praktijkvoorbeelden hoe algoritmes ons mediagedrag, manier van denken en zelfs ons stemgedrag bij de verkiezingen beïnvloeden (én of we hier iets tegen kunnen doen) in deze aflevering van de Maffe Mensen Podcast.
Je leert onder andere meer over:
– De ‘black box’ van Facebook en Google
– Hoeveel likes Facebook nodig heeft om jou beter te kennen dan dat jouw naaste vrienden, familieleden en partner jou kennen (een stuk minder dan gedacht!)
– Het Cambridge Analytica schandaal en zijn onderzoek naar of het écht werkt als je met advertenties inspeelt op iemand zijn persoonlijkheid.
– Het belang om je er bewust van te zijn dat jij andere content online ziet dan andere mensen, door de algoritmes.
– Hoe ook het nieuws gepersonaliseerd wordt op basis van algoritmes en hoe dit kan leiden tot filterbubbles.
– Zijn onderzoek naar hoe je algoritmes en chatbots kunt inzetten om mensen juist een meer divers nieuwsdieet voor te schotelen.
– Diverse tips en tools die je kunt gebruiken om jouw data te beschermen en de invloed van algoritmes te verminderen
Linkjes naar handige tools en de onderzoeken van Brahim:
Twee privacyvriendelijke zoekmachines (als alternatief voor Google):
De website waarmee je bedrijven kunt weigeren om gegevens te verzamelen:
Browser plugins die data tracking kunnen verminderen
De onderzoeken waarover Brahim sprak (gratis te downloaden en te lezen):
Goede video over deepfakes:
(Visited 112 times, 1 visits today)
Also published on Medium.